RUMPAI LAUT KERING TERUS DARI LADANG SEADAGANG TRADING DI SEMPORNA
BERAT: 1 Kilogram Grade AAA (UNGU) = HARGA : RM35.00
BERAT: 1 Kilogram Grade AAAA (HIJAU) = HARGA : RM45.00
(tidak termasuk pos *PosUdara Rm6/kg PosLaju Rm15/kg)
Minimum order adalah 2 Kilogram.
RUMPAI LAUT KERING
Species : Euchema Cottoni / Tambalang
Origin : Semporna Sabah
Dryness : 70-75% dried ( export standard)
packaging : 1 kilogram packed in plastic zipper bag
Grade : AA / AAA
Drying Method : Sun dry / Wind Dry / Pangeringan Menggunakan Angin
1. Basuh rumpai laut mentah, ramas2 seperti membasuh beras sebanyak 5-6kali.Origin : Semporna Sabah
Dryness : 70-75% dried ( export standard)
packaging : 1 kilogram packed in plastic zipper bag
Grade : AA / AAA
Drying Method : Sun dry / Wind Dry / Pangeringan Menggunakan Angin
KELEBIHAN RUMPAI LAUT HIJAU
Rumpai Laut Hijau Mengandungi KLOROFIL
Apa itu Klorofil?
Pada asasnya klorofil ialah pigmen hijau pada tumbuhan dan sangat
penting dalam proses fotosintesis dimana ia menukar tenaga cahaya
matahari kepada makanan dan tenaga pada tumbuhan.
Jadi apa kebaikannya kepada manusia?
Walaupun kadar kehijauannya kurang, alga hijau ini kaya dengan Klorofil. Klorofil semulajadi ini mengandungi khasiat:-
Zink ~ menggalakkan kesihatan yang baik
Selenium ~ melindungi dan memperbaharui sel2 tubuh manusia.
Vitamin E ~anti penuaan, melicinkan kulit dan mencerdaskan otak.
Vitamin C ~ melembabkan kulit, meningkatkan daya tahan terhadap penyakit dan mencergaskan badan.
Vitamin A ~ Memperkuatkan fungsi jantung dan penglihatan
Omega-3 ~ Melicin & menganjalkan kulit.
Dengan gabungan zat yang ada dalam PMC berserta dengan kehadiran klorofil, PMC gred ini mampu:-
1. Memperbaiki luka atau lecet.
2. Membersihkan jaringan-jaringan tubuh manusia.
3. Membersihkan darah.
4. Membantu hati untuk menghasilkan sel darah merah. Orang yang sihat
mempunyai lebih banyak sel darah
merah berbanding mereka yang sakit.
5. Membersihkan organ dalaman manusia.
6. Meningkatkan kekebalan tubuh terhadap radikal bebas.
7. Melancarkan peredaran darah.
8. Memperbaiki sistem pencernaan, saluran kencing dan sistem pernafasan.
9. Anti barah.
10. Anti keradangan.
11. Kaya dengan antioksida - awet muda.
13. Melawaskan pembuangan air besar.
14. Memperbaiki masalah anemia (kekurangan sel darah merah)
15. Sangat baik untuk mereka yang kurang makan sayur.
16. Meningkatkan kadar oksigen dalam darah.
17. Mencerdaskan otak.
18. Melicin, melembab dan menganjalkan kulit dan seluruh bahagian badan.
19. Memperbanyakkan air susu. (bagi mereka yang baru bersalin)
Ia umpama gandaan dari gred yang sedia ada iaitu gred AAA (Violet) dan gred AA (Gold)
KOMPOSIS PEMAKANAN EUCHEUMA COTTONII
Oleh:
P. Matanjun, S. Mohamed, K. Muhammad & N. M. Mustapha
(University Sains Malaysia, Sabah, University Putra Malaysia, Serdang)
- Serat Pemakanan
- Karbohidrat
- Protein
- Asid Lemak
- Garam Elektrolit
- Garam Mikro
- Vitamin B Kompleks, A, C, D dll
SERAT PEMAKANAN - 25.05%
a) Serat Larut - 18.25% - Agar, Carrageenan, Sulfated Xylans dll.
b) Serat Tidak Larut - 6.80% - Cellouse, Mannans.
Faedah & Aplikasi:
Kebanyakan Serat Terlarut berkesan untuk merendahkan paras kolesterol dan paras gula dalam darah, amat sesuai untuk mencegah penyakit jantung .
Serat Terlarut juga dilihat sebagai makanan yang mempunyai fungsi baik
bagi mencegah gejala metabolisma gula, amat berkesan untukmencegah Diabetes. Manakala kesan Serat Tidak Larut lazimnya mempercepatkan pergerakan saluran penghadaman.
SERAT PEJAL - 5.91%
Seperti kanji Floridean, Iso-Floridoside, Sorbitol.
Faedah & Aplikasi:
Faedah & Aplikasi:
Sorbitol dirujuk sebagai pemanis pemakanan kerana ia memberi tenaga 2.6 kilokalori (11kilojoules /gram). Ia juga bertindak untuk menarik air ke dalam usus besar bagi merangsang pergerakan usus serta pembuangan sisa pepejal. Amat berguna bagi pembersihan usus , khususnya untuk mencegah perut buncit dan obesiti.
Pakar
perubatan menganggap perut buncit sebagai sarang penyakit! Semua
penyakit bermula dari PERUT. Jika tembolok dilayan dengan sepenuhnya,
PERUT yang besarnya hanya sebesar PENUMBUK, TIDAK MAMPU MENJALANKAN
TUGAS DENGAN SEMPURNA, akibatnya, MAKANAN TIDAK PERNAH CERNA SEPENUHNYA,
MALAH AKAN TERPERAP, MEREPUT DAN MEMBUSUK! Hasilnya SEMBELIT, NAFAS
BERBAU, PELUH BERBAU DAN dalam jangka masa panjang wujudlah pelbagai
penyakit kronik seperti Diabetes, Obesiti, dan kemuncaknya - BARAH!
- Nilai2 nutrisi kolagen ni 10x ganda lebih tinggi dari sirip ikan yu (satu mangkuk kecil RM 300)
- Khasiatnya sama dengan sarang burung layang2 (RM 400 hingga ribuan ringgit)
- 24% kolagen ni bersamaan 2 keping sarang burung layang2
- Kalsium 37 yang lebih tinggi daripada hati ikan PH bernilai 7.6
KEBAIKAN RUMPAI LAUT YANG LAIN
-Melaraskan BERAT BADAN dan HORMON,
-Peningkatan PAYUDARA
-Anti-bakteria,
-Membuang TOKSIN
-Menghilangkan SEMBELIT
-Mengurangkan tekanan darah tinggi dan hypotension
-MENCANTIKKAN KULIT,
-MELICIN dan MENEGANGKAN kulit serta PAYUDARA (anti penuaan)
-Memulihara sel-sel kulit mati (JERAWAT)
-Menormalkan fungsi kelenjar tiroid
-Memperbaiki masalah KULIT dan RAMBUT,
-mengurangkan KEDUTAN, TEMPAT HITAM, SELULIT DAN JERAWAT juga RESDUNG
-Membantu meningkatkan METABOLISME
-Meningkatkan fungsi stomatch
-Membantu menghapuskan nefritis(radang buah pinggang), Arthritis (sendi tulang), basal
-Menguatkan saluran darah, mengurangkan penyakit sendi, kecacatan kolagen, darah
badan dan purpura haemorrhagica
-Meningkatkan PEREDARAN DARAH, dingin dan mencegah sakit bahu
-Berkesan bagi orang-orang yang telah sarcoma atau TUMOR
-SLIM UP abdomen dan PUNGGUNG anda, melembutkan kulit dan mengurangkan sakit pinggang
-Mencegah ANEMIA
-Mampu meningkatkan penghasilan susu ibu
-Mampu meningkatkan penghasilan susu ibu
-Memperbaiki masalah pengelihatan & batuk
-Mengisi rawan antara sendi, menguatkan tulang, sinews dan ligamen serta lebih rendah sakit belakang dan sebagainya.
EUCHEUMA COTTONII - Spesis RUMPAI LAUT, samada warna Hijau atau Emas,
dari perairan Semporna, SABAH, MALAYSIA, diiktiraf oleh pakar pemakanan
sebagai MAKANAN TERBAIK DAN SEIMBANG UNTUK TUBUH MANUSIA!
Jika Ginseng dianggap sebagai RAJA SEGALA HERBA, maka Rumpai Laut Eucheuma Cottonii,wajar digelar RATU SEGALA MAKANAN!


2. Rendam rumpai laut mentah yang telah dibasuh semalaman, (paling bagus rendam 2-6 jam aje agar
khasiatnya x berkurangan,tapi agak berbau sikit...)
3. Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali; toskan
4. Campur dengan 2 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus
(kalau nak keras mcm agar2 kurangkan sikit air)
5. Selepas mendidih biarkan ia sejuk sebelum ditapis & diletakkan ke dalam bekas, simpan dalam peti ais (stok untuk 4 minggu) – simpan segumpal rumpai laut mentah sisa dr tapisan tadi (seperti agar2) dalam bekas bertutup ke dalam peti ais untuk dijadikan masker
Cara Pengambilan :
1. Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur – sebelum sarapan & sebelum masuk tidur)
2.
Ambil air rebusan rumpai laut dari peti ais (akan jadi seperti jelly),
ambil 3 sudu besar dan masukkan ke dalam gelas - boleh juga dicampurkan
dengan sunquick/air buah
DOS PENGAMBILAN
-kanak-kanak 2 tahun ke bawah tidak boleh ambil
-org bersalin/sedang pantang tidak boleh ambil
-org bersalin secara caesarian tidak boleh ambil tapi boleh ambil lepas pantang
-kanak-kanak 3 tahun 1 sudu kecil (pagi/malam)
- Umur 7-12 tahun ambil 1 sudu besar 2x sehari.
- Bagi 12 tahun ke peringkat remaja, boleh ambil 2 – 3 sudu besar 2x sehari.
-Untuk dewasa seperti biasa 3-4 sudu besar 2x sehari.
- warga emas 3 sudu besar pagi & malam
-ibu menyusu utk memberi tenaga 2 sudu besar pg & mlm
-Selamat utk ibu mengandung kerana rumpai laut ini tiada
bahan campuran chemical dan pengawet.100% asli. Bagi ibu mengandung 1-3
bulan boleh ambil 1 sudu besar pg dan mlm .Jika tidak yakin sila rujuk
ke doktor. . Bagi 4 bulan ke atas boleh ambil dos seperti biasa.Ini
untuk memberi tenaga kepada si ibu & mendapatan kulit bayi yang
putih.
-Jika terlebih dos sila minum air dengan banyak utk
mengelakkan kepanasan dalam badan serta berlaku kekeringan di badan.
-gred aa dan gred aaa boleh makan sekali (campur) tapi kena minum air yang banyak juga.
-Jarak kan masa makan utk mengambil mana2 supplement dan
ubat hospital jarakkan antara setengah jam-1 jam sebelum mkn
ubat/supplement di wktu pg n dan selepas makan ubt/supplement di waktu
mlm
-jika ada penyakit kronik (allergic,gout,kanser,darah
tinggi/rendah,jantung,buasir,paru2,migraine,kencing manis, sel dalaman
mati, kolestrol tinggi,sakit lutut,arthritis,& etc yang related dgn
penyakit kronik)
Utk mereka ada penyakit boleh ambil 1 sudu besar (pagi& malam) secara permulaan
Bila dah serasi boleh ambil 2 sudu besar (pagi & malam)
dan tmbah satu lagi dos ke 3 sudu besar pabila sudah betul2
serasi.Produk ini dijadikan sebagai makanan tambahan.
Ia akan memberi kesan healing crisis dan denyutan di
bahagian anggota yang sedang sakit bagi pesakit kanser atau sebagainya.
Cara Membuat Masker :
1. Cuci muka 2-3 kali supaya pori2 di muka terbuka luas
2. Sapu rata gumpalan rumpai laut tadi di muka (sangat bagus dibuat setiap hari)
3. Biarkan lebih kurang 15 minit atau boleh juga dibiarkan semalaman sebelum dicuci
- boleh buat rendam kaki lak utk hilangkan rekahan... pastu baru buang..
- sapu kat kepala, biar kering sebentar, bilas.. utk masalah kelemumur & rambut x berapa nak ada..
- sapu kat kulit tubuh ala2 lulur.. biar kering sekejap then bilas..
- sapu kat kepala, biar kering sebentar, bilas.. utk masalah kelemumur & rambut x berapa nak ada..
- sapu kat kulit tubuh ala2 lulur.. biar kering sekejap then bilas..
KAEDAH PENYEDIAAN B
1. Basuh rumpai laut mentah, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali
2. Rendam rumoai laut mentah yang telah dibasuh semalaman
3. Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali; toskan
4. Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus
5. Masak dengan api yang perlahan dalam 30-45 minit. Kacau sehingga hancur. Boleh juga dicampurkan dengan gula batu atau ginseng
6. Biarkan ia sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas dan disimpan dalam peti ais
Cara Pengambilan :
1. Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur – sebelum sarapan & sebelum masuk tidur)
2.
Ambil air rebusan rumpai laut dari peti ais (akan jadi seperti jelly),
ambil 3 sudu besar dan masukkan ke dalam gelas - lebih elok dimakan
begitu sahaja.
3. Jika masak kolagen tanpa mencampurkan dengan gula batu atau ginseng, boleh juga dijadikan sebagai masker
Resepi
Cencaru Sumbat Rumpai Laut
Cencaru Sumbat Rumpai Laut
2 ekor ikan cencaru besar Serbuk kunyit Garam 3 sudu besar cili kisar 10 gm rumpai laut (direndam) |
1 ulas bawang putih (ditumbuk) 2 ulas bawang merah (ditumbuk) Ikan bilis (ditumbuk) Daun pandan |
Belah belakang ikan cencaru tetapi jangan sampai putus.
Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Ketepikan.
Sediakan bekas, campurkan cili kisar, rumpai laut, bawang putih, bawang merah, ikan bilis dan garam secukup rasa. Kacau hingga sebati.
Sumbatkan kesemua bahan tadi ke dalam belahan belakang ikan.
Balut ikan dengan daun pandan. Panaskan ketuhar dan bakar ikan hingga masak.
Kerabu Rumpai Laut
Semangkuk sedang rumpai laut (yang sudah direndam lembut)(dibersihkan dan dipotong kasar)
5 sudu besar kelapa parut putih (lumatkan)
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 biji bawang besar (dipotong halus)
1 sudu kecil lada hitam
5 sudu besar kelapa goreng (dijadikan mcm kerisik)
Gaulkan semua bahan di atas bersekali dengan rumpai laut.
Boleh dihidangkan.
5 sudu besar kelapa parut putih (lumatkan)
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 biji bawang besar (dipotong halus)
1 sudu kecil lada hitam
5 sudu besar kelapa goreng (dijadikan mcm kerisik)
Gaulkan semua bahan di atas bersekali dengan rumpai laut.
Boleh dihidangkan.
*****************************************************************
No comments:
Post a Comment